Att ägglossning sker betyder att en gulkropp bildas och ur det, en produktion av progesteron.

Progesteron är ett oerhört viktigt hormon att producera och hålla på en jämn nivå för att hålla en menscykel i balans få en optimerad fördelning av röda och gröna dagar som resultat.

Typiska symptom på progesteronbrist är PMS, humörsvängningar, förändrad menscykel, småblödningar innan mensen kommer igång, orolig sömn, huvudvärk, håravfall, trög ämnesomsättning och minskad sexlust.

Temperaturkurvan brukar också vara för kort, för lång, för hög eller för låg under lågfasen precis som vid problem med sköldkörteln.
Det är inte ovanligt att både se en stökig lågfas och att ägglossningar inte inträffar. Att progesteron saknas är kopplat till att en ägglossning inte skett och att progesteron därför inte kunnat tillverkas.

Åtgärd: Läs mer under avsnittet> Progesteronbrist

Om du har ägglossning varje månad och ser väldigt höga eller stökiga temperaturvärden under lågfas, tyder det ofta på att progesteron tillverkas men att depån blir för låg av någon anledning. Låga nivåer av progesteron kan exempelvis orsakas av stress eller en kroniskt låggradig inflammation.

Åtgärd: Läs även avsnittet  > Hur du balanserar menscykeln